Zoldervloer of het schuine dak isoleren

Zoldervloer of het schuine dak isoleren?

Het is een dilemma voor iedereen die een ongebruikte zolder wil isoleren: “wat is de beste manier om te isoleren?”. Moet het de vloer of het dak zijn? Het juiste antwoord hangt af van wat u met de zolderruimte gaat doen.

Om zo min mogelijk energie te verspillen, moet u het beschermde volume zo klein mogelijk houden. De term beschermd volume verwijst naar het deel van de woning dat verwarmd moet worden.
Hoe kleiner dit volume, hoe meer energie u bespaart.

zolder niet geisoleerd
  • Moet uw zolder verwarmd worden? Als het niet verwarmd hoeft te worden, kunt u het het beste buiten het beschermde volume bewaren. Dit kunt u doen door de zoldervloer te isoleren.

  • Heeft u plannen om uw zolder in de toekomst in te richten / in te richten? Dan zou je het schuine dak gewoon kunnen isoleren.

  • Maar de beste oplossing is eigenlijk om zowel de zoldervloer als de onderkant van het dak te isoleren. Op deze manier voorkom je dat de warmte uit de benedenruimtes naar de bovenliggende zolderkamers ontsnapt. Tegelijkertijd profiteren de gebieden onder het dak van meer comfort, zowel in de winter als in de zomer.
Benieuwd naar wat een dakkapel kost? Reken het het op onze site!

Isoleren van de zolderverdieping

Als je de zolder niet veel gebruikt, heeft het geen zin om deze ruimte te verwarmen. De vloer van de zolder isoleren is dus niet alleen de beste oplossing, maar ook de eenvoudigste en goedkoopste.

Concreet kunt u kiezen tussen minerale wol of isolatieplaten. Kiest u voor minerale wol, zoals glaswol of steenwol, dan moet u een vochtwerend membraan neerleggen .

Als u de zolder wilt gebruiken voor opslag, is het het beste om de isolatie te bedekken met een soort beplanking zoals Oriëntatieplaten (zoals SmartPly-platen). Handig om te weten: er zijn isolatieplaten op de markt die deze afwerking hebben. Als u minerale wol wilt gebruiken, kunt u deze het beste tussen de balken en het raamwerk leggen die de vloerdelen ondersteunen. Houd er rekening mee dat deze aanpak ertoe kan leiden dat de temperatuur op zolder op koude winterdagen onder nul daalt.

Het schuine dak isoleren

Als uw zolder vaak wordt gebruikt of als u van plan bent deze in de toekomst te verbouwen, moet u de binnenoppervlakken van het dak isoleren.

De technisch correcte aanpak is afhankelijk van een aantal factoren: wel of geen binnenbekleding en de totale dikte van de dakconstructie. Voor een correcte aanpak is een binnenhemelbekleding vereist. Zo kan er altijd water, sneeuw of stof in uw woning komen. We hebben al uitgelegd dat vocht de vijand is van isolatie.

U heeft weer de keuze tussen minerale wol en isolatieplaten. De isolatieplaten kunnen het beste onder de dakconstructie worden aangebracht, terwijl de minerale wol tussen de balken van het dak kan worden gestoken. Het materiaal is samendrukbaar en daardoor gemakkelijk aan te brengen en zal het minder snel scheuren veroorzaken. Bovendien verlies je minder ruimte. Denk eraan om een ​​dampdicht membraan te plaatsen als u minerale wol gebruikt.

Isoleren van de vloer + het dak

Dit is zeker de meest interessante oplossing wanneer de zolder ook gebruikt gaat worden. Het is echter de meest arbeidsintensieve en duurste optie.

Het voordeel van deze aanpak is dat de warmte die wordt gegenereerd en gecirculeerd in de onderliggende verdiepingen niet via de zolderverdieping naar de kamers erboven gaat. Vaak zijn de kamers op de zolder slaapkamers en is verwarming in deze kamers echt niet nodig. Dit geldt zeker als het dak is geïsoleerd. Het idee werkt ook andersom. Op warme dagen fungeert de zolder als buffer, waardoor wordt voorkomen dat de onderste kamers vanaf het dak erboven worden verwarmd.

Wij doen meer dan alleen dakkapellen plaatsen. De zolder isoleren is iets wat u ook aan ons kunt overlaten! Meer informatie nodig? Onze adviseur komt graag bij u langs!