Wat is een Dakserre?

Het vergroten van je woning is een populaire manier om de ruimte te creëren die je nodig hebt voor jouw gezin. Er zijn verschillende manieren om je woning te vergroten, zoals een dakserre. Maar wat is een dakserre precies? In deze artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

1. Wat is een Dakserre?

Een dakserre is een extra verdieping op het dak van een gebouw. Het is een gesloten ruimte die buiten staat van het hoofddak van het gebouw. Er zijn verschillende soorten dakserres, waaronder glazen dakserres, hardhouten dakserres en metalen dakserres. Al deze verschillende soorten dakserres hebben hun eigen voor- en nadelen.

Voordelen van een Dakserre

 • Extra ruimte – een dakserre zorgt voor extra ruimte in een gebouw.
 • Meer licht – een dakserre geleidt meer licht naar binnen, waardoor het een gezelligere en lichthartige omgeving creëert.
 • Verbetering van de waarde – een dakserre verhoogt de waarde van een gebouw door het toevoegen van waarde.

Nadelen van een Dakserre

 • Hoge kosten – een dakserre kan duur zijn, vooral als er complexe bouwwijzes nodig zijn voor de installatie ervan.
 • Geen privacy – door de openheid van de ruimte is niet altijd gewaarborgd dat uw privéruimte wordt gerespecteerd.
 • Gebrek aan energie-efficiëntie – sommige materialen die gewoonlijk worden gebruikt in dakserres, zoals glas, zijn niet altijd energie-efficiënt.

 

2. Hoe wordt een Dakserre Gebouwd?

Om te begrijpen hoe een dakserre wordt gebouwd, is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de aspecten van de bouw en installatie.

Stappen in het bouwen van een dakserre

 • Stap 1: Een structuur bouwen.
 • Stap 2: Dampremmende beschermlaag plaatsen.
 • Stap 3: Contraventielaag aanbrengen.
 • Stap 4: Rolgordijnen installeren.
 • Stap 5: Glas plaatsen.

Het bouwen van een dakserre begint met het bouwen van een staalconstructie die past bij de maatvoering van de afsluiting. Als de constructie is gemonteerd, wordt er een dampremmende laag aangebracht. Verder worden rolluiken of luiken geïnstalleerd waardoor het klimaat wordt gecontroleerd. Na deze stappen moet er glas worden geplaatst op de latten van de constructie, wat resulteert in een sterk en gaaf dakoppervlak.

De laatste stappen voor het voltooien van de constructie van dakserres zijn het toevoegen van verlichting en decoratie. Deze zijn nodig om het dakserre een verschijning te geven die past bij de algehele esthetiek en uitstraling van jouw woning. Bovendien biedt het dakverlichting zodat het binnenlicht en indirect zonlicht kan vangen.

 

3. Wat zijn de Voordelen van een Dakserre?

De voordelen van een dakserre zijn talrijk. Hieronder dus een aantal voordelen:

Verbeter uw uitzicht: Met een dakserre heeft u de mogelijkheid om meer uitzicht te creëren zonder echt uw huis uit te breiden. U kunt profiteren van de prachtige omgeving en de buitenlucht zelfs als de temperatuur of donderbuien uw buitenactiviteiten beperken.

Lichter klimaat: U kunt van een lichtere en prettigere omgeving genieten als gevolg van de extra lichtinval. Het heeft ook effect op de temperatuur in de extra ruimte. U kunt hierdoor genieten van langere perioden van warm weer in de zomer, of meer verborgen zonuren te pakken in de winter.

Verschillende stijlen: Een dakserre kan in veel verschillende stijlen worden ontworpen. U kunt kiezen voor een modern, traditioneel of zelfs een moderne stijl. U kunt kiezen uit verschillende materialen zoals hout, steen, metaal of zelfs kunststof. Het heeft dus een flexibel karakter en is van pas als u kiest om er meerdere stijlen mee te combineren.

 • Verbeter uw uitzicht
 • Lichter klimaat
 • Verschillende stijlen

4. Hoe Veel Kost een Dakserre?

Het kostenplaatje voor het laten bouwen van een dakserre is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte, de complexiteit van het ontwerp en de manier waarop het wordt gebouwd. Het rentepercentage voor het bouwen van een dakserre kan variëren tussen de €6.000 en €40.000, waardoor het een duur project kan zijn.

Om de totale kosten te bepalen, moeten verschillende aspecten in de aanloop naar het project door een bouwkundig ingenieur worden beoordeeld. Als eerste is het advisabel om de bestaande constructie te inspecteren om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor het toevoegen van een dakserre. Daarnaast zullen aanvullende werkzaamheden, zoals de bouw van een extra waterkerende laag of het versterken van steunen, ook in aanmerking moeten komen voor het voltooien van een dakserre. Om de kosten te beëindigen, moet de prijs voor het bouwmateriaal en de loonkosten voor arbeiders worden meegenomen.

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op de kosten van het bouwen van een dakserre:

 • Kosten van bouwmateriaal
 • Kosten van loonkosten voor arbeiders
 • Kosten van vergunningen en andere toestemmingsverzoeken van plaatselijke autoriteiten
 • Kosten voor het huren van professioneel materieel
 • Kosten voor het berekenen, rusten en heffen van de constructie

Het is belangrijk om nauwkeurig de kosten te beoordelen voordat het bouwproces van de serre begint. Dit is een geweldige manier om zelf geld te besparen en ervoor te zorgen dat de serre binnen budget wordt gebouwd.

5. Wanneer Ervoor Kiezen een Dakserre Te Bouwen?

Er zijn verschillende redenen waarom het bouwen van een dakserre een goede keuze kan zijn. Uitbreiding van de leefruimte, voortbouwende op de bestaande stijl van de woning en het voordeel dat de ruimte die gecreeerd wordt een extra verdieping kan zijn zijn enkele voorbeelden.

Een dakserre is natuurlijk meer kosten als het bouwen van een normale aanbouw, maar het is een investering die in veel gevallen zal renderen. De extra kosten tijdens de bouw verdwijnen immers in de pluspuntjes aan het einde van de dag.

Een ander voordeel van een dakserre is dat hij relatief gemakkelijk is te bouwen, aangezien er geen externe belemmeringen zijn. Ook de warmte- en geluidsisolatie zijn relatief eenvoudig te implementeren met materiaal dat al aan de woning is toegevoegd. De voordelen van een dakserre zijn:

 • Extra leefruimte. Zonder kostbare verbouwingen, zal een dakserre het huis meteen meer leefruimte geven.
 • Niet kostbaar. Hoewel het bouwen van een dakserre in het algemeen duurder is dan het bouwen van een normale aanbouw, zijn de extra kosten verwaarloosbaar als het gaat om het lange termijn rendement.
 • Eenvoudig te bouwen. Geen buitenmuren of andere externe belemmeringen, wat betekent dat een dakserre relatief gemakkelijk te bouwen is.

Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)

Q: Wat is een dakserre?
A: Een dakserre is een extra vloerbuffervoorziening die op het dakdek van een gebouw is gemonteerd. Het wordt meestal gebruikt om de laadvermogens van een gebouw te verbeteren en meer ruimte binnen het gebouw is te creëren.

Q: Wat zijn de voordelen van een dakserre?
A: De voordelen van een dakserre zijn onder andere betere stijfheid en versterking van het gebouw, betere luchtcirculatie en lichtinval, een hogere warmte-isolatie voor de bovenverdiepingen, extra opslagruimte en mogelijk meer ruimte binnen het gebouw.

Q: Waar moet je op letten bij het installeren van een dakserre?
A: Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten bij het installeren van een dakserre, zoals: zorg ervoor dat de constructie stevig is en robuust; bepaal vooraf welke materialen geschikt zijn voor uw dakserre; denk goed na over welke stijl past bij uw gebouw; en als u in gebieden met veel wind woonachtig bent, overweeg dan windstabiliserende maatregelen.

De dakserre is dus een zeer aantrekkelijke oplossing om uw huisdier of planten te verzorgen, of als extra ruimte voor opslag. Kortom, een dakserre is een geweldige manier om meer leven en functionaliteit toe te voegen aan uw huis. We hopen dat dit artikel u heeft geholpen bij het vaststellen van de voordelen van het toevoegen van een dakserre aan uw huis.