Hoe hoog moet de zolder zijn voor een dakkapel?

Het plaatsen van een dakkapel op je zolder is een goede manier om het nuttige oppervlak van je woning te vergroten. Maar voordat je te veel energie en geld steekt in het plaatsen van een dakkapel, is het belangrijk om erop te letten hoe hoog de zolder moet zijn voor een dakkapel om te voldoen aan de bouwkundige vereisten. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende aspecten die bepalen hoe hoog je zolder moet zijn als je een dakkapel wilt plaatsen.

1. De minimale hoogte die vereist is voor een dakkapel, verschilt per gemeente. In de meeste gevallen moet de dakkapel minimaal 2,25 meter boven het wegdek worden geïnstalleerd. Controleer daarom eerst voordat je begint met plannen en kopen, wat er voor jouw gemeente geldt.

2. Afhankelijk van wat je met de ruimte wilt doen, zal je bepalen welke type dakkapel je nodig hebt. Je kan hierbij kiezen uit een standaard put, een topgevel-, top- en kantelgevelkapel, een zadeldakkapel of een speciale vorm van een dakkapel. Sommige van deze kunnen worden afgewerkt met een kunststof kozijn of een ramen-/ deurensysteem.

3. Voordelen en nadelen van een dakkapel op de zolder verschillen afhankelijk van de implementatie. Voordelen zijn onder andere dat je meer woonruimte creëert, de woning meer licht en lucht krijgt en dat je zelfs je energierekening omlaag kunt brengen. Nadelen kunnen onder andere zijn dat je het dakschild moet versterken en dat je last kunt krijgen van condensvorming, luchtstroom, warmteverlies enzovoort.

4. De ruimte die je nodig hebt voor een dakkapel is afhankelijk van de installatie die je kiest. Als je een standaardput of kantelkapel hebt gekozen, heb je minimaal 2,25 m² aan dakoppervlakte nodig om de dakkapel in te passen. Als je een bovengevel- of bovenkapel hebt, heb je minstens 3,25 m² nodig. Als je een zadeldakkapel hebt, heb je minimaal 4,25 m² nodig.

5. Wanneer je een dakkapel op je zolder wilt installeren, moet je eerst toestemming krijgen van je gemeente. Afhankelijk van je gemeente, kan je ook een erkend bedrijf zoeken dat je kan helpen met de installatie van de dakkapel. Let er vervolgens op dat hier enkele kosten aan verbonden zijn. Voordat je de dakkapel laat installeren, adviseren wij je ten slotte om een inspectie uit te laten voeren.