Specialist in dakkapellen
Home » Dakkapel vergunning
Een dakkapel vergunning nodig? U leest het hier.
Een dakkapel vergunning nodig? Wij kunnen daarmee helpen. Niet alleen bij de aanvraag van een vergunning maar ook voor het advies of deze wel nodig is. Soms is een dakkapel vergunning namelijk niet nodig. Op deze pagina leest u wat de algemene regels zijn.
Wanneer is een dakkapel vergunning niet nodig?
Een dakkapel met een plat dak (platte kap) is in bijna alle gevallen vergunningvrij wanneer deze aan de achterkant/achterzijde van de woning wordt geplaatst.
Wanneer is een dakkapel vergunning wel nodig?
Voor dakkapellen met een schuin dak (schuine kap), en een verhoogde nok dakkapel is altijd een dakkapel vergunning nodig. Deze vergunning wordt ook wel omgevingsvergunning genoemd. Online via het omgevingsloket kun je een vergunningcheck uitvoeren.
Voor Dakkapellen met een plat dak is een vergunning nodig wanneer deze aan de zijkant of voorkant van de woning wordt geplaatst. Er bestaan uitzonderingen. Woon je namelijk in een vrije omgeving of tegenover een bos, dan is er soms geen vergunning nodig.
Uitzonderingen voor de achtergevel / zijgevel
Onder bepaalde voorwaarden hoeft er geen vergunning aangevraagd te worden voor de achtergevel / zijgevel. Dit zijn:
- Vanaf de dakvoet gemeten moet de onderkant van de dakkapel meer dan 0,5 meter (50cm) en maximaal 1,0 meter (100cm) zitten. De dakvoet is waar het schuine dak begint.
- Vanaf de onderkant van het dakkapel gemeten mag deze niet hoger zijn dan 1,75 meter (175cm).
- De afstand tussen de daknok en de dakkapel is minimaal 0,5 meter (50cm).
- De afstand tussen de zijkant van de dakkapel en de zijkant van het dak is minimaal minimaal 0,5 meter (50cm).
- Het moet om een woonhuis gaan dat geschikt is voor permanente bewoning.
- Monumenten vallen onder beschermd stadsgezicht waardoor ze niet vergunningsvrij zijn. Een vergunning is dus altijd nodig.
Uitzonderingen voor de voorgevel / zijgevel
Er zijn in Nederland een aantal gemeenten waar wel een dakkapel aan de voorkant zonder vergunning mag worden geplaatst. In elk geval moet er aan de uitzonderingen voor de achtergevel / zijgevel zijn voldaan. Tevens moet het bestemmingsplan het toestaan.
Omdat iedere gemeente er andere regels op nahoudt is het altijd verstandig om bij de gemeente te informeren wat de regels zijn. Normaliter staan deze regels op de website van de gemeente zelf. Mocht u de gemeente zelf willen contacteren, dan moet u bij de afdeling bouw en woningtoezicht zijn.