Dakkapel schoonmaken: tips en tricks

Wil je jouw dakkapel er op zijn best uit laten zien? Dan is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. In dit artikel delen we handige tips en tricks om je dakkapel grondig te reinigen en om groene en zwarte aanslag te verwijderen. Ontdek hoe je een dakkapel schoonmaakt en houdt!

 

Dakkapel schoonmaken: zo doe je dat!

Hier komen de tips:

 

  1. Maak gebruik van een veilige ladder

Het schoonmaken van een dakkapel vereist het werken op hoogte, dus het is belangrijk om een veilige ladder te gebruiken. Kies een ladder die stevig en stabiel staat en zorg ervoor dat deze lang genoeg is om je dakkapel te bereiken. We raden aan om een telescopische ladder te gebruiken, omdat deze makkelijker te vervoeren en op te bergen is.

  1. Verwijder eerst het losse vuil

Gebruik een zachte bezem of een borstel om het losse vuil van je dakkapel te verwijderen. Dit kan bladeren, takjes en stof omvatten. Maak het dakoppervlak schoon door te vegen of te borstelen, zodat er geen vuil achterblijft.

  1. Verwijder groene en zwarte aanslag

Groene aanslag is vaak een teken van algengroei, terwijl zwarte aanslag vaak wordt veroorzaakt door schimmels. Om groene en zwarte aanslag te verwijderen, kun je een oplossing van gelijke delen water en azijn gebruiken. Breng de oplossing aan op het dakoppervlak en laat het een paar minuten intrekken. Gebruik vervolgens een zachte borstel of een spons om de aanslag voorzichtig weg te schrobben. Spoel het dakoppervlak af met schoon water en laat het volledig drogen.

  1. Gebruik een mild schoonmaakmiddel

Ga je een dakkapel schoonmaken, gebruik dan een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel, in een emmer met warm water. Gebruik geen agressieve chemicaliën, omdat deze het dakoppervlak kunnen beschadigen. Dompel een zachte spons of een zachte borstel in het sopje en maak het dakoppervlak schoon door in cirkelvormige bewegingen te wrijven. Spoel het dakoppervlak af met schoon water en laat het volledig drogen.

  1. Maak de dakgoten schoon

Naast het dakoppervlak, is het belangrijk om ook de dakgoten schoon te maken. Verwijder het vuil, de bladeren en andere verontreinigingen die zich in de dakgoten hebben opgehoopt. Dit kan gedaan worden met behulp van een schep of een borstel. Spoel de dakgoten af met water om eventuele resterende vuildeeltjes te verwijderen.

  1. Controleer de staat van je dakkapel

Tijdens het schoonmaken van je dakkapel is het een goed idee om de staat van je dakkapel te controleren. Kijk of er eventuele beschadigingen of problemen zijn die gerepareerd moeten worden. Zo voorkom je dat kleine problemen groter worden en op de lange termijn leiden tot meer kosten.

Dakkapel schoonmaken: hoe vaak?

Een dakkapel schoonmaken doe je minstens twee keer per jaar. Idealiter reinig je je dakkapel aan het begin van de lente en het begin van de herfst. Op deze manier verwijder je vuil, stof en bladeren voordat deze de kans krijgen om zich op te hopen. Het is ook een goed idee om je dakkapel schoon te maken na een periode van hevige regenval of wanneer er veel vogelpoep op zit.

Bereken in 1 minuut de prijs van uw dakkapel    

Meer tips voor het schoonmaken van je dakkapel

  • Verwijder groene aanslag met soda
  • Een andere manier om groene aanslag te verwijderen is door soda te gebruiken. Los 6 eetlepels soda op in 5 liter water en breng het mengsel aan op het dakoppervlak. Laat het een uur intrekken en spoel het dakoppervlak vervolgens af met schoon water.
  • Gebruik geen hogedrukspuit
  • Hoewel het verleidelijk kan zijn om een hogedrukspuit te gebruiken om je dakkapel schoon te maken, raden we dit af. Een hogedrukspuit kan de dakbedekking beschadigen en leiden tot lekkages. Het is beter om de dakkapel schoon te maken met behulp van een borstel, spons en mild schoonmaakmiddel.

Verwijder zwarte aanslag met chloor

Wil je een dakkapel schoonmaken en zwarte aanslag wilt verwijderen, dan kun je chloor gebruiken. Meng 1 deel chloor met 5 delen water en breng het mengsel aan op het dakoppervlak. Laat het 30 minuten intrekken en spoel het dakoppervlak vervolgens af met schoon water. Let op: gebruik chloor alleen in goed geventileerde ruimtes en draag handschoenen en een veiligheidsbril.

Schakel een professionele schoonmaker in

Als je geen tijd hebt om je dakkapel zelf schoon te maken, of als je het niet veilig vindt om op hoogte te werken, overweeg dan om een professionele schoonmaker in te schakelen. Zij hebben de juiste uitrusting en ervaring om je dakkapel op een veilige en efficiënte manier schoon te maken.

Dakkapel weer als nieuw krijgen

Door je dakkapel regelmatig schoon te maken en te onderhouden, houd je deze in topconditie en verleng je de levensduur. Volg deze tips om groene en zwarte aanslag te verwijderen en om je dakkapel te laten stralen als nieuw. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen en om de staat van je dakkapel te controleren tijdens het schoonmaken.