Dakkapel renovatie, laten renoveren of vervangen?

Dakkapel renovatie

Dakkapel renovatie… de dakkapel laten renoveren, of toch vervangen. Wat is slim? Wij geven het antwoord op deze vraag.

Dakkapel renoveren, en opknappen

Een bestaand dakkapel renoveren en opknappen behoort tot de opties. Soms lekt het dak, en soms zijn de wanden (wangen) rot, waardoor er aan de binnenkant vochtplekken ontstaan, of er een tocht onstaat. Renoveren en opknappen zou in dit geval kunnen, maar onze ervaring hierin is dat er vaak meer rot is dan het lijkt. Houten dakkapellen hebben een levensduur van 25 jaar, en dat wil zeggen dat de meeste na zo’n 25 jaar vervangen moeten worden.

dakkapel laten renoveren
Bereken wat het kost om een dakkapel te laten vervangen

Rot hout vervangen

Bij een dakkapel opknappen en renoveren worden alle rotte delen en houtrot verwijderd en vervangen door nieuw hout. Wanneer er houtrot in het spel is, dan moet er meer hout verwijderd worden, dan is aangetast. Alleen op die manier kan er worden voorkomen dat de houtrot zich uitbreid en het onaangetaste hout alsnog aantast. De kosten van een dakkapel renoveren zijn niet altijd vooraf goed in te schatten, omdat pas na het openbreken duidelijk wordt in welke conditie de dakkapel verkeerd. 

Dakkapel vernieuwen

In plaats van een dakkapel renoveren, kun je ook kiezen voor een dakkapel vernieuwen, dus door een nieuw dakkapel te laten plaatsen. Bij het vernieuwen kan de dakkapel prijs lager uitvallen. Er hoeft immers geen nieuwe opening gemaakt te worden, mits u kiest voor een groter dakkapel dan u al had.

Op onze site kunt u eenvoudig uitrekenen wat de kosten voor een nieuw dakkapel zijn. Het prijsverschil tussen vernieuwen en renoveren is soms erg klein, en bij een complete vervanging krijg je 15 jaar garantie. De isolatie standaarden van vandaag de dag zijn ook veel beter dan hoe ze 25 jaar geleden waren. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar het levert ook meer wooncomfort op. In de zomer zal de kamer minder warm zijn, en in de winter minder koud. Vooral bij slaapkamers is extra isolatie van toegevoegde waarde.

Bereken in 1 minuut de prijs van uw dakkapel    

Dakkapel isolatie

Dakkapel isolatie is een investering die zich terugbetaalt Een essentieel aspect dat niet vergeten mag worden bij het vernieuwen van een dakkapel, is de isolatie. Isolatietechnieken zijn de afgelopen 25 jaar sterk verbeterd. Waar isolatie vroeger vaak een ondergeschoven kindje was, zien we nu dat met de huidige technieken de isolatiewaarde aanzienlijk beter is. De isolatiematerialen van nu zijn veel efficiënter dan die van 25 jaar geleden. Dit heeft niet alleen invloed op het energieverbruik, maar ook op uw comfort.

Dit is waarom een goed geïsoleerde dakkapel u veel voordeel oplevert. Allereerst merkt u het aan uw energierekening; die zal aanzienlijk lager zijn. Een goed geïsoleerde dakkapel houdt de warmte in de winter binnen en de koelte in de zomer buiten. Dit betekent dat uw verwarming en airconditioning minder hard hoeven te werken, waardoor u energie en dus geld bespaart.

Daarnaast verhoogt het uw comfort. Door een goede isolatie blijft meer kou buiten en warmte binnen, waardoor de temperatuur in uw woning aangenamer en stabieler is. Zeker in de slaapkamers is dit een welkome verbetering. Maar het gaat niet alleen om temperatuur. Ook het glas in de dakkapellen heeft tegenwoordig een veel hogere isolatiewaarde. Dit betekent dat het ook beter geluidsisolerend werkt.

Is een dakkapel renoveren slim of vervangen beter?

De Minder Voordelige Optie: Dakkapel Renoveren

Het is van cruciaal belang om te beseffen dat een renovatie van een dakkapel vaak minder voordelig uitpakt dan het plaatsen van een volledig nieuwe dakkapel. Dit komt vooral omdat een renovatie de onderliggende structuren van de dakkapel niet verandert. Als u een grondige renovatie uitvoert, inclusief nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas, kan het zijn dat u nog steeds vastzit aan de bestaande constructie en isolatie, die niet aan de hedendaagse normen voldoen.

Het Betere Alternatief: Een Nieuwe Dakkapel Plaatsen

Bij het vervangen van een oudere dakkapel door een nieuwe, kunt u echter profiteren van de laatste isolatietechnieken en -materialen. Zo bent u verzekerd van maximale energie-efficiëntie en comfort. Moderne dakkapellen zijn ontworpen met hoge isolatienormen, waaronder HR++ glas en efficiënte kunststof kozijnen. Deze verbeteren niet alleen de thermische prestaties, maar ook de geluidsisolatie, wat bijdraagt aan een rustiger en comfortabeler interieur.

Overweeg Een Nieuwe Dakkapel

Kortom, als u overweegt uw dakkapel te renoveren, is het raadzaam om de mogelijkheid van het plaatsen van een nieuw dakkapel te onderzoeken. De initiële investering kan hoger lijken, maar op de lange termijn kan dit zowel financieel als qua comfort voordeliger uitpakken. U voldoet dan aan de huidige isolatienormen en bespaart daarmee op uw energierekening. 

Bij het vervangen en niet renoveren kunt u overigens ook van de huidige maat afwijken! Dit betekent dat het dakkapel 175cm hoog kan worden i.p.v. 150cm wat het voorheen was. En daarnaast kunt u ook kiezen voor een andere breedte, en zelfs een aangepaste kozijnindeling.

Direct uw dakkapel prijs berekenen?    

prefab dakkapel kunststof 2 kamers

Voordelen van een nieuw dakkapel

Een nieuw dakkapel brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Kies je voor kunststof door behoort schilderen om de 5 jaar tot het verleden
  • Dakkapellen van nu zijn veel beter geïsoleerd (warmte/koud/geluid/tocht)
  • Komende 15 jaar garantie (althans bij ons)
  • Breder of hoger ook mogelijk
  • Zelf bepalen hoe de ramen open kunnen en waar ze zitten
  • Zonwering of insectenhor laten inbouwen
Maak gratis & vrijblijvend een afspraak met onze dakkapel adviseur en laat u voorlichten wat er allemaal mogelijk is, en ontvang een vrijblijvende offerte. Onze adviseur kan u tevens tips geven waar u zelf wellicht nog niet aan gedacht heeft.